×

Dana Tentis / Pxhere

ΑΡΧΙΚΗ > LIVING > ΤΑΞΙΔΙΑ

Τι παραδοσιακό τρώνε στα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας;

Πάντα πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας σε ένα από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, διαβάζουμε ένα γαστρονομικό οδηγό με τοπικά προϊόντα.

Ξέρεις ότι, no matter what, κάθε νησί κάτι θα φτιάχνει μοναδικό και ιδιαίτερο που όχι μόνο θα γευτείς, αλλά θα πάρεις και μαζί σου φεύγοντας.

Ας δούμε τι καλό φτιάχνουν και τρώνε σε μερικά από τα αγαπημένα μας νησιά, για να πάμε προετοιμασμένοι!

Σίφνος – Ρεβιθάδα

Αυτή είναι μια αλλιώτικη, πεντανόστιμη ρεβιθάδα που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις ό,τι πίστευες μέχρι σήμερα για τα ρεβίθια. Αλήθεια!


Σαντορίνη – Ντοματοκεφτέδες

Πέρα από τα τοπικά κρασιά, η Σαντορίνη ήταν ο εφευρέτης των πρώτων, θεϊκών ντοματοκεφτέδων και φυσικά της περίφημης φάβας.

Κέρκυρα – Παστιτσάδα

Πώς λέμε παστίτσιο; Καμία σχέση. Είναι κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι. Ενώ το σοφρίτο (κρέας λεμονάτο με ρύζι) και το μπουρδέτο (γαύρος, χταπόδι ή σαρδέλες στον φούρνο με σκόρδο ή ντομάτα) αφήνουν εποχή.

Κρήτη – Ντάκος με μυζήθρα

Καλά ποιος ντάκος τώρα θα μας πείτε και θα έχετε και δίκιο. Η Κρήτη έχει τόσα πολλά, από μπουρέκι Χανιώτικο, απάκι, χοχλιούς, αρνάκι αντικριστό, καλιτσούνια κι ό,τι βάζει ο νους σου.



Άνδρος – Φρουτάλια

Ομελέτα με πατάτες, κολοκυθάκια, τυρί και λουκάνικο έχεις ξαναφάει; Άλλο πρωινό.

Σύρος – Σαν Μιχάλη

Ένα τυρί που λέγεται Σαν Μιχάλη και είναι και χωριό. 2 σε ένα. Μην φύγεις χωρίς αυτό.

Αμοργός – Πατατάτο

Εδώ μιλάμε για κατσικάκι ή μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με πατάτες πολύ άλλο πράγμα.

Αλόννησος – Φρέσκος τόνος

Μετά από αυτό τον τόνο, η ζωή στο σούπερ μάρκετ δυσκολεύει. Το έφαγες μια φορά, ξέρεις ότι υπάρχει, πώς να γυρίσεις πίσω στην κονσέρβα;

Ικαρία – Κολοκάσι

Το κολοκάσι, ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, ένα σπάνιο φυτό, που συναντάται μόνο στην Ικαρία, είναι η γλυκοπατάτα της Ικαρίας.



Τήνος – Άγριες αγκινάρες

Στην Κοιλάδα της Κώμης καλλιεργούνται οι άγριες αγκινάρες Τήνου, μικρές, πεντανόστιμες, χωρίς το γνωστό χνούδι. Τρώγονται ξιδάτες.

Κεφαλονιά – Λαγωτό

Δηλαδή κουνέλι… σκορδάτο, και σκορδαλιά που φτιάχνεται αποκλειστικά με σκόρδα και πατάτες, χωρίς ψωμί και καρύδια.

Σκόπελος – Τυρόπιτα

Η γνωστή, η ξακουστή, η προσωποποίηση της απλότητας στη γεύση, η σκοπελίτικη τυρόπιτα.

Αν ο δρόμος σε βγάλει φέτος το καλοκαίρι σε κανένα από τα παραπάνω νησιά, ξέρεις τι να ψάξεις στην «κουζίνα» τους.

Καλή όρεξη!