×

ΑΡΧΙΚΗ > ΓΟΝΕΙΣ > ΓΟΝΕΙΣ

Ο πρίγκιπας Harry παίρνει άδεια πατρότητας: Τι διαφορετικό κάνουν πλέον οι Millennials Dads;

Ο πρίγκιπας Harry αναμένεται να πάρει δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας, όταν γεννήσει η σύζυγός του Meghan Markle.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που οι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν την πατρότητα λίγο διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές.

Η λήψη άδειας πατρότητας δεν είναι το μόνο πράγμα που οι μπαμπάδες αυτές τις μέρες κάνουν διαφορετικά από ότι στο παρελθόν.

Τι άλλο κάνουν διαφορετικά πλέον οι μπαμπάδες;

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Pew Research Center, περίπου το 18% των γονέων στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα είναι «stay-at-home» γονείς. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι η ισορροπία μεταξύ των φύλων. Σήμερα οι μπαμπάδες παραμένουν στο σπίτι και αντιπροσωπεύουν το 17% αυτών των γονέων. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία σε αυτόν τον ρόλο, αλλά οι αριθμοί δείχνουν μια πορεία προς την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας.

Οι σημερινοί μπαμπάδες συμμετέχουν πολύ περισσότερο στα οικιακά θέματα από τους μπαμπάδες των προηγούμενων γενεών. Αυτό ισχύει όσον αφορά την παιδική μέριμνα, αλλά και άλλα καθήκοντα, όπως η καθαριότητα, το μαγείρεμα, τα ψώνια κ.ο.κ.

Σε πλήρη αντίθεση με τη δομή της οικογένειας στα μέσα του 20ού αιώνα, τα περισσότερα σπίτια έχουν σήμερα δύο εργαζόμενους γονείς. Υπάρχουν διπλά εισοδήματα, όπου και οι δύο γονείς εργάζονται με πλήρη απασχόληση (δηλαδή το 46% των νοικοκυριών, σύμφωνα με την Pew).

Περίπου το 57% των μπαμπάδων σήμερα αντιμετωπίζουν την πατρότητα ως κεντρικό συστατικό της ταυτότητάς τους, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research Center.

«Βρήκαμε ότι οι σημερινοί μπαμπάδες περνούν περισσότερο χρόνο, παρέχουν μεγαλύτερη προσοχή και αγαπούν περισσότερο τα παιδιά τους από ποτέ», δήλωσε ο Kevin Shafer, καθηγητής κοινωνιολογίας του Brigham Young University.

Μια έρευνα από το 2015 επίσης διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες ξοδεύουν περίπου 7 ώρες την εβδομάδα στη φροντίδα των παιδιών, σε σύγκριση με τις 2,5 περίπου ώρες που ξόδευαν το 1965.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell του 2016, οι μπαμπάδες που παίρνουν μεγαλύτερη πατρική άδεια τείνουν να είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στα παιδιά τους μακροπρόθεσμα.

Μια έκθεση της Ernst & Young διαπίστωσε ότι το 86% των millennials θα ήταν λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψει μια θέση εργασίας στην οποία προσφέρθηκε δυνατότητα γονικής άδειας.

Στην περίπτωση του πρίγκιπα Harry, ένας φίλος του φαίνεται να είπε: «Δεν χρειάζεται την άδεια πατρότητας, επειδή δεν εργάζεται με τον τρόπο που το κάνουν οι περισσότεροι, αλλά πιστεύει ότι είναι κάτι πολύ σύγχρονο για να κάνει ένας νέος πατέρας».

Ωστόσο, οι μπαμπάδες έχουν ακόμα πολύ δρόμο, καθώς περίπου 300.000 μωρά γεννιούνται στις ΗΠΑ κάθε μήνα και μόνο 22.000 μπαμπάδες παίρνουν άδεια πατρότητας το μήνα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο από το 2017.

Στην Ελλάδα, αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος και περισσότερο δύσβατος. Για να δούμε.

*Οι Millennials ή αλλιώς Generation Y, είναι η γενιά, στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000.